“De logica zelve”

De nieuwe minimumdoelen geven Nederlands en wiskunde een prominente plaats in een kennisrijk curriculum. “Wie niet vlot leest of rekent, kan ook in andere vakken moeilijk mee”, legt Daniëls uit. “Begrijpend lezen is bijvoorbeeld essentieel om vakken als geschiedenis te kunnen volgen. Zonder een stevige basis in Nederlands en wiskunde behaal je nooit maximale leerwinst.”

De nieuwe minimumdoelen moeten bereikt worden door iedere individuele leerling tegen het einde van het basisonderwijs. “Door de opbouw en de inhoud van de minimumdoelen, willen we ervoor zorgen dat leerkrachten van oudere leerlingen verder kunnen bouwen op kennis die eerder verworven is.  Zo proberen we ook de groei van de B-stroom in het secundair onderwijs en de ongekwalificeerde uitstroom terug te dringen.”

Een slimme klas is een stille klas

Nieuw is ook dat attitudes en leerondersteunende vaardigheden nu expliciet deel uitmaken van het curriculum. Orde, rust en discipline krijgen hun plaats als cruciale hefboom voor de leerprestaties van de leerlingen én het werkplezier bij leerkrachten. “School- en klasafspraken zijn belangrijk voor een positief klasklimaat, goed klasmanagement en effectieve didactiek”, stelt Daniëls.

Kleine kindjes, grote stappen

Voor het eerst worden ook minimumdoelen vastgelegd voor het kleuteronderwijs. Daarmee maken de bestaande – minder bindende – ontwikkelingsdoelen plaats voor heldere verwachtingen. Parlementsleden Tom Seurs en Griet Vanryckegem zijn enthousiast: “We zetten een volgende stap om de leercapaciteiten van de kleuters maximaal te benutten en op die manier het leren in de lagere school beter voor te bereiden. Dit is ook voor de leerkrachten in de volgende schooljaren belangrijk, want het geeft hen meer lescomfort omdat de leerlingen een betere basis hebben.”

Gefaseerde invoering vanaf 1 september

De nieuwe minimumdoelen treden in werking vanaf 1 september 2025, met een gefaseerde invoering en een gedoogperiode voor de inspectie. Scholen krijgen dus tijd en ruimte om zich voor te bereiden. Bovendien investeert de Vlaamse overheid in extra middelen en een nieuw kenniscentrum om de uitrol te ondersteunen.

Daniëls besluit: “Al jaren ijveren we met de N-VA voor een sterke kennisbasis voor alle leerlingen. Deze nieuwe doelen gaan voor een kwaliteitsvol onderwijs voor élk kind.”