U heeft nog geen toestemming gegeven om noodzakelijke cookies te plaatsen. Accepteer de nodige cookies om deze content te zien.
Tom Seurs
Vlaams Parlementslid

Tom Seurs roept op tot meer respect voor afvalophalers en ambtenaren
Gepubliceerd op maandag 16 juni 2025
In het kader van de week van het afvalteam vroegen de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en Interafval, met de steun van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en Fost Plus, voor meer aandacht en respect voor het werk van onze afvalophalers en recyclageparkwachters. Uit onderzoek blijkt immers dat negen op de tien afvalophalers en recyclageparkwachters te maken krijgen met gevaarlijke situaties door onveilig en agressief gedrag. Vlaams Volksvertegenwoordiger Tom Seurs (N-VA) vroeg in de Commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams Parlement aan Vlaams minister Hilde Crevits om gemeenten en steden te ondersteunen bij hun strijd voor meer respect.
De deelnemende organisaties stellen in hun communicatie vast dat maar liefst 87 procent van de afvalophalers minstens één keer per week te maken krijgt met gevaarlijke verkeersmanoeuvres, zoals inhaalbewegingen op smalle of drukke wegen. Vier op de tien parkwachters melden wekelijks gevaarlijke situaties op het recyclagepark.
Helaas beperkt de toenemende verbale en fysieke agressie zich niet tot onze gewaardeerde afvalophalers en recyclageparkwachters, ook hulpverleners en medewerkers van onze gemeenten en steden ervaren dat het taalgebruik zich doorheen de jaren steeds verruwt en men ervaart steeds meer problemen met online haatspraak en polarisatie door online desinformatie. De VVSG volgt de situatie op via een tweejaarlijkse bevraging en riep centrale overheden enkele maanden geleden nog op om lokale besturen te ondersteunen bij de aanpak van online haatspraak, desinformatie en polarisatie.
Vlaams volksvertegenwoordiger Tom Seurs (N-VA) ondervroeg Vlaams minister Hilde Crevits op 10 juni 2025 in de Commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams Parlement over de situatie. De minister veroordeelde het geweld en verwees in haar tussenkomst naar het bestaand aanbod:
"Er is vandaag al ondersteuning beschikbaar, denk maar aan het ondersteuningspakket met goede praktijkvoorbeelden en de begeleiding die de VVSG en ABB bieden. De praktijkvoorbeelden worden continu aangevuld en up-to-date gehouden. Steden en gemeenten hebben de autonomie om op basis van de ondersteuning een beleid op maat van hun organisatie uit te werken. In de praktijk zien we dat alsmaar meer besturen aan de slag gaan met de opstelling van een agressieprotocol. Dat kan een houvast zijn voor een lokaal of provinciaal bestuur in een crisissituatie. Je kunt er ook werken rond preventie, interventie, enzovoort."
Tom Seurs reageert tevreden, maar vroeg aan de minister om de situatie te blijven opvolgen: "Het is altijd wel ontnuchterend om te zien dat mensen die werken voor de overheid – daarmee wil ik zeggen: voor de inwoners – en die hun best doen om de juiste dienstverlening te bieden, worden geconfronteerd met agressie." Hij verwees ook naar de toenemende verruwing op online platformen: "Waar ik vooral nog aandacht aan wil geven, is dat er ook meer en meer online agressie is via sociale media enzoverder, op de communicatie van de lokale besturen, waarop er via andere kanalen op een heel agressieve manier wordt gereageerd. Daarom denk ik dat het nodig is om de communicatiediensten van de lokale overheid mee te nemen in het proces en om hen te informeren over op welke manier ze daarmee kunnen omgaan. Het blijft uiteraard de verantwoordelijkheid van de lokale overheid, van de steden en gemeenten, om hierrond een beleid op te zetten, maar ik denk dat we hen daar zo goed mogelijk bij moeten helpen."