
Initiatieven aan het begin van de opleiding die de talenkennis van studenten meten en remediëren, blijven broodnodig, oordeelt Tom Seurs. Volgens het parlementslid wordt het tijd om nog een stapje verder te gaan en ook de ouders op hun plichten te wijzen. “Er zijn nog teveel ouders die geen of onvoldoende Nederlands spreken. Door in de thuisomgeving meer aandacht te besteden aan de kennis en het gebruik van het Nederlands, zal ook de kennis bij hun kinderen en tieners verbeteren.
Verdubbeling op tien jaar tijd
Net zoals in het leerplichtonderwijs stijgt ook in het hoger onderwijs het aantal studenten dat thuis geen Nederlands spreekt. Terwijl er in het academiejaar 2014-2015 naar schatting nog 11.620 van de 223.817 ingeschreven studenten (of 5,2 procent) thuis geen Nederlands spraken, lag dat cijfer in het academiejaar 2022-2023 al op 28.098 van de 269.804 studenten (of 10,4 procent). Vermoedelijk liggen de aantallen nog hoger, aangezien de thuistaal voor een grote groep studenten onbekend is.
Lagere slaagcijfers
Studenten met een andere thuistaal behalen bovendien minder studiebewijzen dan studenten die wel Nederlands als thuistaal hebben: gemiddeld behaalt net iets minder dan 40 procent een studiebewijs, waar dat gemiddeld 60 procent is bij studenten met Nederlands als thuistaal.
Testen en remediëring blijven nodig
De cijfers tonen aan dat een goede kennis van de Nederlandse taal broodnodig blijft om een opleiding te volgen in het hoger onderwijs. Daarom blijven de initiatieven van de vorige en de huidige Vlaamse Regering om de kennis van studenten te testen, zoals de verplichte starttoetsen met de daaraan gekoppelde remediëringstrajecten voor bepaalde opleidingen, broodnodig, geeft Vlaams volksvertegenwoordiger Seurs aan. Er wordt momenteel ook begeleiding voorzien voor studenten die het academisch Nederlands onvoldoende machtig zijn. De meeste onderwijsinstellingen bieden opleidingen en workshops aan die inzetten op academisch Nederlands en academisch schrijven in het algemeen.
Nederlands, Nederlands, Nederlands
Volgens Seurs bewijst het antwoord van de minister dat een goede gesproken en geschreven kennis van het Nederlands vandaag meer dan ooit nodig is. De cijfers tonen duidelijk dat een gebrekkige kennis de slaagkansen in het hoger onderwijs vermindert en vooral gevolgen heeft voor een doelgroep die in aantallen stijgt aan het hoger onderwijs. De Vlaamse Regering wil daarom meer dan ooit inzetten op de kennis van de Nederlandse taal door de scholen financieel en inhoudelijk te ondersteunen bij een sterk taalbeleid Nederlands voor alle leerlingen.
Ouders dragen verantwoordelijkheid
Seurs kijkt ook naar de verantwoordelijkheid van de ouders. “Uit de cijfers is het duidelijk dat de ouders een belangrijke verantwoordelijkheid dragen. Er zijn nog steeds teveel ouders die geen of niet goed Nederlands spreken. Door thuis Nederlands te spreken, gaat de kennis van de Nederlandse taal voor de kinderen verbeteren. Daarom is de ouderlijke verantwoordelijkheid in deze enorm groot en is het hoog tijd om van de scholen een taalmotor te maken zoals het regeerakkoord voorschrijft. Dat moet minstens een van de ouders aanzetten om de Nederlandse taal te beheersen, zodat hun kind uiteindelijk meer kansen krijgt in het hoger onderwijs!”